Pachnąca nalewka jabłkowa |
"Pachnąca nalewka jabłkowa"
- 2,5 kg kwaskowatych jabłek
- 80dag cukru
- 1,5l spirytusu
- 1 l wody
- 5 goździków
- ziarno kardamonu
- kawałek laski cynamonu
- 2 ziarna ziela angielskiego
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Pare pestek zostawić. Wrzucić wszystko do słoja razem z przyprawami i zalać spirytusem rozcieńczonym 1 szklanką przegotowanej wody.
Po 2-3 tygodniach zlać nalew. 3/4 l wody zagotować z cukrem, przestudzić i połączyć z nalewem.
Przefiltrować wszystko do butelek i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na magiczne pół roku.
Takiej nalewki jeszcze nigdy nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńSzczerze? Wolę z czerwonych owoców albo gruszkową, bardzo trudno "uwiecznić" zapach i smak jabłek :)
UsuńJa też ostatnio zabrałam się za robienie takich wyrobów i bardzo przydaje mi się taka beczka na wino https://alembik.eu/231-beczulki-szklane . Polecam każdemu kto robi wina, nalewki i tym podobne
OdpowiedzUsuń