Bread and butter pudding - pudding z chleba |
"Pudding z chleba"
- 12 kromek chleba, najlepiej tostowy
- 100g masla
- szklanka mleka
- pół szklanki śmietanki
- 3 jaja
- 100g rodzynek zalanych na noc alkoholem lub mocną herbatą/można pominąć/
- zapach waniliowy
- 3-4 łyżki cukru
- gałka muszkatołowa
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Każdą kromkę chleba smarujemy maslem, kroimy na mniejsze części, np.paluszki i układamy w naczyniu posmarowaną częścią do dołu. Każdą warstwę posypujemy rodzynkami.
Ubijamy mleko, śmietankę, jaja, cukier i zapach. Polewamy chleb w naczyniu i zostawiamy na godzinę do nasiąknięcia.
Posypujemy z wierzchu gałką muszkatołową i ew. niewielką porcją brązowego cukru, jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku mniej więcej przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz