|
Nalewka na pestkach-pestkówka |
Naprawdę dla cierpliwych. I wcale nie chodzi o samo przygotowanie nalewki, tylko o uzbieranie szklanki pestek z jabłek. Zbierałam ja i przyjaciele moi... bardzo dzielnie. Zajęło to chyba z pół roku. Ale jest. Niepowtarzalna, o uwodzicielskim, migdałowym posmaku... I wreszcie wiem, o co prosili bohaterowie książek z młodości mojej babci, mówiąc "A może kieliszeczek pestkóweczki?"
"Pestkówka"
- szklanka pestek z jabłek
- szklanka spirytusu
- 2 szklanki wody
- 30 dag cukru
Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier, przestudzić. Dodać spirytus.
Zalać pestki w szklanym słoju, dobrze zamknąć. Trzymać ok. 40 dni. Zlać nalew do butelek i czekać jeszcze pół roku. Im dłużej, tym lepiej.
Ja się delektuję już 3-letnią:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz