Ciasto marchewkowe zawsze zdaje egzamin. Chyba, że trafia na mojego nastolatka, który mówi : obrzydliwe. Daliśmy radę zjeść i bez jego pomocy, bo tym razem ja też się przyłożyłam do jego zniknięcia :)
"Farmerskie ciasto marchewkowe"
- 400g cukru
- 4 jaja
- 220g mąki
- 250 ml oliwy
-220g startej marchewki
- 1,5 yeczki proszku do pieczenia+tyle samo sody
- łyżeczka cynamonu
Na przełożenie:
- filiżanka cukru pudru/220g/
- 200 g serka mascarpone lub ricotta
- 5 dagmiękkiego masła
Wszystko razem dobrze utrzeć lub ubić łyżką.
W dużej misce mieszamy marchew, jaja, oliwę i cukier. Dodajemy suche składniki.
Przelewamy wszystko do wysmarowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st przez ok. 40-45 min.
Studzimy, przecinamy na pół, smarujemy masą. Część zostawiamy do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz