piątek, 15 sierpnia 2014

Farmerskie ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe zawsze zdaje egzamin. Chyba, że trafia na mojego nastolatka, który mówi : obrzydliwe. Daliśmy radę zjeść i bez jego pomocy, bo tym razem ja też się przyłożyłam do jego zniknięcia :)















"Farmerskie ciasto marchewkowe"

- 400g cukru
- 4 jaja
- 220g mąki
- 250 ml oliwy
-220g startej marchewki
- 1,5 yeczki proszku do pieczenia+tyle samo sody
- łyżeczka cynamonu

Na przełożenie:

- filiżanka cukru pudru/220g/
- 200 g serka mascarpone lub ricotta
- 5 dagmiękkiego masła

Wszystko razem dobrze utrzeć lub ubić łyżką.


W dużej misce mieszamy marchew, jaja, oliwę i cukier. Dodajemy suche składniki.
Przelewamy wszystko do wysmarowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st przez ok. 40-45 min.
Studzimy, przecinamy na pół, smarujemy masą. Część zostawiamy do dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz