Quiche z cukinią |
Oczywiście można użyć do quichu gotowego ciasta francuskiego, ale dla mnie to dużo nie to samo :)
"Quiche z cukinią i bazylią"
Ciasto:
- 250g mąki
- 125g masła
- 1 jajo
Zagniatamy mąkę z masłem, dodajemy roztrzepane jajo i chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Nadzienie:
- 3 jaja
- 4 stołowe łyżki śmietanki wysokoprocentowej
- 100g startego sera ementaler
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 starta cukinia
- ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
Cukinię kroimy w kostkę, przesmażamy krótko na patelnii z posiekanym ząbkiem czosnku, lekko studzimy.
Ubijamy całe jaja, dodajemy śmietankę i ser. Mieszamy z cukinią, układamy na wierzchu liście bazylii.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stC piekarniku dobre pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz