środa, 18 września 2013

Śliwowica wytrawna

Ale i mocna! Tak to jest, jak się spirytus rozcieńcza winem... do tego moim ulubionym ;)

















"Śliwowica wytrawna"

- o,5 kg śliwek
- 200g cukru
- butelka sauvignon blanc /ew. inne wino białe wytrawne o kwiatowo-owocowym zabarwieniu/
- 1,25l spirytusu
- kawałek kory cynamonowej

Śliwki umyć, wrzucić do garnka, zmiażdżyć i zalać winem. Dusić na małym ogniu 10-15 min.
Przelać do szklanego słoja, dodać cynamon i dobrze zamknąć na kilka dni w ciemnym miejscu.
Przecedzić przez gazę, wlać do emaliowanego garnka, dodać cukier i podgrzać delikatnie mieszając do rozpuszczenia cukru.
Przelać z powrotem do szklanego naczynia, zalać spirytusem i poczekać kilka dni, nie dłużej. Przecedzić, rozlać do butelek i schować w ciemne, chłodne miejsce chociaż na trzy miesiące :).

2 komentarze: