poniedziałek, 2 września 2013

Dorsz pod kurkami

Sypnęło kurkami... i innymi grzybkami. Nie lubię pracować z kurkami, bo czyszczenie jest żmudne i zabiera sporo czasu. Ale jak się przymknie oko na trochę ziemi w sosie, to idzie znacznie prędzej ;)
















"Dorsz pod kurkami"

- 4 porcje dorsza
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 40dag kurek
- szklanka kremówki
- zielona pietruszka lub kolendra
- sól, pieprz

Dorsza obsmażamy na oleju i odkładamy pod przykryciem, żeby nie wystygł.
Kurki myjemy pod bieżącą wodą, czyścimy i krótko blanszujemy we wrzątku. Osączamy. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy dodając sól i pieprz. Wlewamy śmietankę i zmniejszamy ogień, czekamy jeszcze 3-5 min.
Na talerzu układamy rybę, przykrywamy szynką i polewamy kurkami z sosem. Dekorujemy zieleniną i podajemy.

3 komentarze:

  1. TEż nie lubię czyszczenia kurek, pewnie dlatego tak rzadko ich używam i z zapewne również z tego lenistwa wybieram do potraw rybnych mniej pracochłonne grzyby :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń