niedziela, 22 września 2013

Kurnik na niedzielę!


Popisowe danie mojej Mamy! ... jeszcze z dawnych czasów szykowała je na przyjście gości. Pierwszy raz zajęło jej to 5 godzin, potem szło już szybciej... Mój Tata i ja przepadamy za nim. Szkoda, że tak rzadko nam się trfia. A właściwie mi ;) Sama nie mam siły się z nim zmierzyć ...
Sądząc ze zdjęcia Mamie zabrakło jednego naleśnika ;) I tak wygląda intrygująco!










"Kurnik"

Na naleśniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
-2-3 jajka
- łyżka oliwy
- sól

Wszystkie składniki ubić razem trzepaczką albo nawet widelcem. Odstawić na chwilę, usmażyć cienkie naleśniki, powinno wyjść 10. Powinny być cienkie!

Farsz z kurczaka:
- 1/2 mięsa z kurczaka
-łyżka oliwy
- przyprawy

Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić i usmażyć lub udusić. 

Farsz z ryżu:
- 0,5 szklanki ryżu
- 1,5 szklanki wody
- troche soli

Ugotowac na sypko.

Farsz z jajek:
- 8 jajek
- mała cebula
- pieprz
- łyżka masła

Jaja ugotować na twardo, posiekać. Cebulę posiekać, przesmażyć i dodać do jajek. Doprawić.

Farsz z grzybów:
100g namoczonych grzybów
- cebulka
- łyżka oliwy
2 łyżki kwaśnej śmietany

Grzyby zagotować, odcedzić zachowując wywar. Pokroić w paski. cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać grzyby, smażyć podlewając ew. wywarem. Na końcu dodać śmietanę.


Tortownicę wielkości naleśników wysmarować masłem. Jeden naleśnik położyć na dnie,  czterema innymi wyłożyć boki. Położyć farsz z kurczaka, przykryć naleśnikiem. Wyłożyć ryż, przykryć naleśnikiem. Następnie grzyby, naleśnik i jajka. Przykryć wszystko naleśnikami z boków i położyć kolejny na wierzchu. 
Wstawić na 30 min do piekarnika.
W międzyczasie szykujemy sos grzybowy. 
Na patelni podsmażamy na maśle łyżkę mąki, solimy, rozprowadzamy wywarem z grzybów i śmietaną. 

Wyjmujemy kurnik z iekarnika, rozpinamy boki tortownicy, zsuwamy na talerz albo i  ie ;).
Kroimy jak tort, polewamy sosem. 

Jest to niezaprzeczalna pychota, ale roboty, jak widać, jest sporo :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz