To taka jabłeczna rozpusta czyli jak zamienić zdrowe jabłko na ...hm, smaczną przekąskę. Taką na deser. Brakuje mi zdolności manualnych, ale przysięgam, w środku jest jabłko ;)
"Jabłka zapiekane w cieście"
- 2-3 jabłka
Na ciasto:
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- pół szklanki cukru
- łyżka miękkiego masła
- szczypta soli
- mąki tyle, ile się wgniecie / mnie się udało przynajmniej szklankę tak na oko/
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy razem drewnianą łyżką albo ręką.
Jabłka obieramy i wycinamy środki tak głęboko, jak się da. Napełniamy je konfiturą albo miodem i rodzynkami.
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką powierzchni, wycinamy kwadraty i zawijamy w nie jabłka. Układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
oo matko, ale mnie nasza ochota na taki deserek;)
OdpowiedzUsuńNo to już! To się robi zadziwiająco szybko! ;)
UsuńPiękne, piękne. :) Uwielbiam owoce zapiekane w cieście, ale jabłek nigdy tak nie podawałam.
OdpowiedzUsuńByłoby ładniej, gdybym miała chociaż trochę zdolności manualnych... ale ja bardziej muzyk ;)
Usuń