piątek, 1 listopada 2013

Zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki
Praktycznie bez kalorii, pyszna, pachnąca...




















"Zupa z pieczonej papryki"

- 4 kolorowe papryki
- 1 cebula
- posiekany ząbek czosnku
- 3 szklanki rosołu
- ew. trochę mąki do zagęszczenia, ale po co?
- pieprz
- papryka lub śmietana do dekoracji

Papryki myjemy, przecinamy na pół, czyścimy z pestek. Układamy na blasze wyłożonej folią skórkami do góry i pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż skórki lekko szczernieją.
Przenosimy papryki do plastikowej torby i czekamy, aż się ochłodzą. Obieramy ze skórek kroimy na kawałki.
Do rondla wlewamy niecałą szklankę rosołu, wrzucamy cebulę i czosnek. Gotujemy ok 5 min redukując ilość płynu. /Teraz możemy posypać łyżką mąki, ja mam bezglutenowców w domu ;)/. Zalewamy resztą rosołu, dodajemy papryki i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy i podajemy przybrane wg upodobania. Świetnie smakuje z grzankami!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupę z pieczonej papryki, zazwyczaj do zagęszczenia dodaję też 2-3 małe ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń