poniedziałek, 4 listopada 2013

Prosty sos żurawinowy

sos żurawinowy
O zaletach żurawiny nie trzeba nikogo przekonywać. Wiadomo, że to pełno witaminy C, mało kalorii, obniża ciśnienie krwi itd... W sklepach od kilku lat robi furorę żurawina amerykańska. Czy ma takie właściwości jak ta z lasu?  Pewnie przynajmniej zbliżone, a jest łatwa w przygotowaniu.















"Prosty sos żurawinowy"

- żurawina
- sok pomarańczowy
- miód

Wsypujemy żurawinę do rondla i zalewamy taką ilością soku żeby była przykryta. Gotujemy ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Wyłączamy ogień i studzimy chwilę, zanim dodamy kilka łyżek miodu. Tyle, żeby złamać kwaśny smak, ale nie przesłodzić. Gotowe.
Można dla odmiany dodać do żurawiny jabłko lub gruszkę pokrojone w kostkę.

2 komentarze:

  1. muszą wykorzystać ten przepis, bardzo lubię żurawinę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam,że jeszcze wrzuciłam dla zapachu 2 goździki :)

      Usuń