Świetnie wyrasta na occie i sodzie. I jeśli ktoś jest fanem wilgotnych ciast, to ono jest wlaśnie dla niego.
"Ciasto na occie z rodzynkami"
- 350g mąki
- 150g masła
- 170g cukru najlepiej brązowy
- 100g rodzynek
- 200ml mleka
- kilka kropli zapachu waniliowego
- 40ml octu winnego
- 1 łyżeczka sody
Miksujemy cukier z masłem, wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wanilię. Miksujemy. Ocet podgrzewamy w garnuszku, wsypujemy ostrożnie sodę i natychmiast doajemy do ciasta. Mieszamy, wsypujemy rodzynki. Górę ciasta można posypać dodatkową łyżką cukru.
Przelewamy ciasto do nasmarowanej blachy i pieczemy przez godzinę. Pierwszy kwadrans na 200stC, a potem przy 170st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz