Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata. Doskonale łączy się ze słodkimi jak i słonymi potrawami. Podobno potrafi zdzialać cuda, z uleczeniem niepłodności włącznie. Cóż, patrząc na populacje krajów, w których jest popularny....?
"Nalewka kardamonowa"
- 10 ziaren kardamonu
- 1-2 gwaizdki anyżu
- 3/4 l spirytusu 80%
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru
Nasiona kardamonu i anyżu zalewamy spirytusem na około 8-10 dni.
Zagotowujemy wodę z cukrem, studzimy.
Przecedzamy nalew i łączymy ze słodką domieszką.
Przecedzamy do butelek i grzecznie czekamy kolejne 3 miesiące, trzymając butelki w chłodnym i suchym miejscu.
pełna aromatu, idealna na zimowe wieczory przy kominnku.
OdpowiedzUsuńAch, te trzy miesiące! ;)
Usuń