czwartek, 28 listopada 2013

Placki z gotowanych ziemniaków

Jakoś coraz częściej jedzenie mięsa wywołuje u mnie wyrzuty sumienia :). Omijać je w codziennym jadłospisie też nie jest łatwo zwłaszcza, jak się mieszka z nastolatkiem, dla którego podstawą wyżywienia jest kawał mięcha z ketchupem. Próbujemy iść na kompromisy. Ziemniaki w różnych postaciach zdają egzamin ;).
Z podanych składników starczyło na obiad dla nas obojga i przekąskę dla psa.












"Placki z gotowanych ziemniaków"

- ok. 1/2kg ugotowanych ziemniaków
- 3 jaja
- 6dag masła
- 1,5 dag drożdży
- łyżka śmietany
- nieco startej gałki, sól, pieprz do smaku

Ziemniaki miksujemy z żółtkami, śmietaną, masłem i przyprawami. Drożdże rozrabiamy w odrobinie ciepłej wody ze szczyptą cukru i dodajemy do masy. /ja po prostu wsypałam łyżeczkę suchych./ Czekamy chwilę, ubijamy białka i mieszamy z masą. Ponownie czekamy jakieś 20 min, aż drożdże poradzą sobie z rośnięciem.
Rozgrzewamy olej lub masło na patelni i smażymy placuszki na złoto, podajemy z kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz