środa, 30 października 2013

Zupa Lukrecji Borgii brokułowo-migdałowa

Zupa Lukrecji Borgii brokułowo-migdałowa
Mojej córce smakowała bardzo... jej chłopak okazał mniejszy entuzjazm, ale on nie jada migdałów. Ze względu na kwasy zawarte w nasionach. I trochę się przestraszył kiedy podając mu ją zaznaczyłam, że do z życzeniami od Lukrecji Borgii...;)
















"Zupa brokułowo-migdałowa"

- 50g startych migdałów
- 700 g brokułów
- 900ml wody lub rosołu z kostki
- szklanka mleka


Brokuły dzielimy na cząstki, gotujemy w wodzie /rosole/ z dodatkiem mleka przez 5 min, dodajemy migdały. Wszystko miksujemy i gotujemy kolejne 10-15 min na małym ogniu. Dosmaczamy solą i pieprzem.
Ja użyłam pół na pół brokuły z kalafiorem, stąd blady kolor zupy ;).

1 komentarz: