wtorek, 15 października 2013

Śliwki pieczone w czerwonym winie Svitlany

Śliwki pieczone w czerwonym
Na deser Svitlana podała śliwki zapiekane w czerwonym winie. Wydawało mi się, że już niczego nie zmieszczę, ale te śliwki pachnące ciepłymi przyprawami jakoś same przemknęły
do żołądka... a potem pewnie w bioderka, jeszcze nie sprawdzałam :)))
















"Śliwki pieczone w czerwonym winie Svitlany"

- 1 kg dużych czerwonych śliwek
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- laska cynamonu
- ziarno kardamonu
- 2 ziarna anyżu
- liść laurowy
- 150g miodu

Śliwki przekrajamy na pół pestkujemy.
Wino wlewamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy miód, śliwki i przyprawy. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, którą zdejmujemy pod koniec pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. pół godziny.
Jak coś zostanie, można zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz