Papryczki faszerowane mięsem |
A danie pięknie pachnie i kusi...
"Papryczki faszerowane mięsem"
- kilka kolorowych papryk
- 0,5 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowe
- mała cebulka, posiekana
- ząbek czosnku, posiekany
- 1/4 szklanki ryżu
- sól, pieprz
- majeranek lub oregano
- puszka pomidorów w sosie własnym
- kilka listków bazylii
Obcinamy czubki papryk, czyścimy z pestek i białych części.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mieszamy mięso z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy ryż. Nadziewamy papryki, które układamy w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 min.
Pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprzem oraz listkami bazylii. Wlewamy do papryk mniej więcej w połowie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz