piątek, 18 października 2013

Winogronowe ciasto Smerfów

Winogronowe ciasto Smerfów
Tak je sobie nazwałam, a dlaczego nie? :) Niebieskie... no i tyle.



















"Winogronowe ciasto Smerfów"

 Na biszkopt:

- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej+2 ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kropla zapachu waniliowego

Na masę:
- 1 l soku z czerwonych winogron
- 3 budynie waniliowe: najlepiej jeden z cukrem a dwa bez

+ niebieska galaretka, owszem, jest taka

Ubijamy białka jaj dodając cukier i żółtka. Na końcu mieszamy z zapachem i przesianą mąką.
Wlewamy do wysmarowanej blachy i pieczemy ok. 25 min przy 180stC.

W jednej szklance soku mieszamy proszek budyniowy, resztę soku zagotowujemy i mieszamy z masą budyniową. Przypilnować, żeby nie było grudek.

Wylewamy ciepłą masę na przestudzony biszkopt.

Galaretkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kiedy zaczyna tężeć/trudno, trzeba złapać ten moment!/, zalewamy ułożone na cieście winogrona i wstawiamy ciasto do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz