Winogronowe ciasto Smerfów |
"Winogronowe ciasto Smerfów"
Na biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej+2 ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kropla zapachu waniliowego
Na masę:
- 1 l soku z czerwonych winogron
- 3 budynie waniliowe: najlepiej jeden z cukrem a dwa bez
+ niebieska galaretka, owszem, jest taka
Ubijamy białka jaj dodając cukier i żółtka. Na końcu mieszamy z zapachem i przesianą mąką.
Wlewamy do wysmarowanej blachy i pieczemy ok. 25 min przy 180stC.
W jednej szklance soku mieszamy proszek budyniowy, resztę soku zagotowujemy i mieszamy z masą budyniową. Przypilnować, żeby nie było grudek.
Wylewamy ciepłą masę na przestudzony biszkopt.
Galaretkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kiedy zaczyna tężeć/trudno, trzeba złapać ten moment!/, zalewamy ułożone na cieście winogrona i wstawiamy ciasto do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz