focaccie z winogronami |
"Focaccie z winogronami"
- 0,5kg mąki
- 3 dag drożdży
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 100g startego lub pokruszonego sera stilton lub innego z niebieskimi bądź zielonymi żyłkami
- kiść winogron
- świeży tymianek lub rozmaryn
- 2 łyżki oliwy
Wsypujemy mąkę do miski, robimy w niej dołek, wkruszmy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody. Jak drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zarabiamy, dzielimy w dłoniach na małe porcje i formujemy niewielkie placuszki. Układamy na wyłożonej papierem blasze. Wierzch smarujemy oliwą, następnie układamy na nich przecięte na pół winogrona pozbawione pestek. Posypujemy serem i ziołami /można dodać orzechy/ i ponownie pozwalamy ciastu wyrosnąć.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz