niedziela, 1 grudnia 2013

Tort cynamonowo-imbirowy bezglutenowy

Moja panna zaprosiła mnie wczoraj na kolację. Wypadało się wybrać z deserem. Bezglutenowym, oczywiście. Ten mały torcik był jak znalazł, chociaż wymaga nieco pracy.
















"Tort cynamonowo-imbirowy bezglutenowy"

-3/4 szklanki mąki kukurydzianej /ew. ziemniaczanej/
-3/4 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 2 łyżki oliwy

Na krem:
- szklanka kremówki
- łyżka cukru pudru

Lukier:

-szklanka cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wody

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i oliwę. Wsypujemy cynamon, imbir i kakao.
Przelewamy do wysmarowanej okrągłej blaszki i pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180stC.
Wyjmujemy i studzimy.
W tym czasie ubijamy kremówkę z łyżką cukru pudru. Osobno ucieramy lukier.

Przekrajamy ciasto na pół, smarujemy kremem. Przykrywamy, polewamy lukrem i czekamy, aż zastygnie.

2 komentarze:

  1. podoba mi się ten torcik! zapamiętam pomysł i upiekę przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń