Moja panna zaprosiła mnie wczoraj na kolację. Wypadało się wybrać z deserem. Bezglutenowym, oczywiście. Ten mały torcik był jak znalazł, chociaż wymaga nieco pracy.
"Tort cynamonowo-imbirowy bezglutenowy"
-3/4 szklanki mąki kukurydzianej /ew. ziemniaczanej/
-3/4 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 2 łyżki oliwy
Na krem:
- szklanka kremówki
- łyżka cukru pudru
Lukier:
-szklanka cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wody
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i oliwę. Wsypujemy cynamon, imbir i kakao.
Przelewamy do wysmarowanej okrągłej blaszki i pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180stC.
Wyjmujemy i studzimy.
W tym czasie ubijamy kremówkę z łyżką cukru pudru. Osobno ucieramy lukier.
Przekrajamy ciasto na pół, smarujemy kremem. Przykrywamy, polewamy lukrem i czekamy, aż zastygnie.
podoba mi się ten torcik! zapamiętam pomysł i upiekę przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń