"Bezglutenowy chleb z mąki gryczanej"
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 1/4 l ciepłej wody
- ćwierć łyżeczki chili
- łyżka miękkiego masła
Do malaksera /albo miski/ wsypujemy mąkę, sól i chili. Drożdże zalewamy częścią wody, wypujemy cukier i czekamy, aż ruszą. Wlewamy je do mąki z pozostałą częścią wody i dobrze wyrabiamy dodając masło.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Podłużną formę dobrze smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Odczekujemy jeszcze kilka minut i wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika na około pół godziny.
pysznie:) zjadłabym taki:D
OdpowiedzUsuńTen cukier z brzozy to ksylitol - swoją drogą uwielbiam i już dawno zastąpił zwykły cukier w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńPrzeciez nie urosnie na ksylitolu-kobiety-a wy co? Ksylitol zabija drozdze!
OdpowiedzUsuń