wtorek, 10 grudnia 2013

Bezglutenowy chleb z mąki gryczanej

Olga wzięła się ostro do roboty i uprzejmie przysłała mi zdjęcie świeżo przez siebie upieczonego chleba z mąki gryczanej. Zamiast cukru użyła słodzika wytwarzanego z soku brzozowego... zapomniałam nazwy?










"Bezglutenowy chleb z mąki gryczanej"

- 2 szklanki mąki gryczanej
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 1/4 l ciepłej wody
- ćwierć łyżeczki chili
- łyżka miękkiego masła

Do malaksera /albo miski/ wsypujemy mąkę, sól i chili. Drożdże zalewamy częścią wody, wypujemy cukier i czekamy, aż ruszą. Wlewamy je do mąki z pozostałą częścią wody i dobrze wyrabiamy dodając masło.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Podłużną formę dobrze smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Odczekujemy jeszcze kilka minut i wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika na około pół godziny.


3 komentarze:

  1. Ten cukier z brzozy to ksylitol - swoją drogą uwielbiam i już dawno zastąpił zwykły cukier w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeciez nie urosnie na ksylitolu-kobiety-a wy co? Ksylitol zabija drozdze!

    OdpowiedzUsuń