Zachciało mi się prawdziwego chleba... niby już się przyzwyczaiłam do brytyjskich wypieków i niektóre gatunki pieczywa nawet akceptuję... zwłaszcza po opieczeniu. Ale co swój chleb to swój...
"Chleb z boczkiem i cheddarem"
- 400 g mąki /ja wzięłam 100g z pełnego przemiału + 300 białej/
- łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- szklanka ciepłego mleka
- półtorej łyżeczki suszonych drożdży
- ćwierć szklanki oliwy
Na nadzienie:
- 50 g boczku pokrojonego w kostkę
- 50g startego sera cheddar
Wsypujemy drożdże do ciepłego mleka. Pozostałe składniki zarabiamy ręką lub w mikserze, dodajemy zaczyn z drożdży i mleka. Wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mniej więcej po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt i posypujemy startym serem oraz boczkiem. Zwijamy w rulon, podwijamy końce i układamy na wysmarowanej blasze do pieczenia. czekamy kolejne 20 min, smarujemy skondensowanym mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.30 min. Trzeba patrzeć, kiedy ciasto stanie się przyjemnie brązowe :).
Domowy chlebek smakuje najlepiej!
OdpowiedzUsuń