piątek, 6 grudnia 2013

Pulpety w sosie grzybowym

Małe, nieobciążające danie obiadowe przypominające dzieciństwo. Z mielonego mięsa nie da się przecież aż tyle wyczarować ;).

















"Pulpety w sosie grzybowym"

-pół kilo mielonego mięsa
- 1 jajo
- sól
-pieprz
- majeranek
- 2 ząbki czosnku posiekane

Sos:
- kilka gałązek tymianku
- 30 dag grzybów
- 1 cebula posiekana
- ząbek czosnku posiekany
- szklanka kremówki

Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać pokrojony drobno czosnek. Obsmażać na gorącym oleju z dwóch stron.
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili pokrojone w paseczki grzyby. Przesmażamy i zalewamy śmietanką. Solimy, pieprzymy, wkładamy gałązki tymianku, które trzeba wyjąć przed podaniem.
Przekładamy pulpeciki do rondelka z sosem i czekamy ok. 10 min, aż się podduszą z grzybkami.
Świetnie smakują z ryżem lub ziemniakami. O kaszy gryczanej nie wspomnę ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz