niedziela, 15 grudnia 2013

Makaron wypiekany w piekarniku

Też zapomniane danie... a w moim dzieciństwie nie raz pojawiało się na stole. W różnych wariacjach ;)


















"Makaron wypiekany w piekarniku"

- 30dag makaronu w ulubionym kształcie
- 1/4l śmietany /użyłam jogurtu greckiego, ale po co zubażać?/
- 2 jaja
- 2 żółtka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- starty parmezan do posypania


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, lekko studzimy.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Śmietanę ubijamy z jajami i żółtkami, doprawiamy przyprawami.
Wsypujemy makaron do wysmarowanego naczynia, zalewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy do zrumienienia, ale nie dłużej.

1 komentarz: