wtorek, 11 lutego 2014

Kurczak w pomarańczach

Takie proste, nieco zapomniane danie. Dzisiaj, kiedy zakup pomarańczy nie jest problemem, może cieszyć nas w trakcie niedzielnego obiadu. Albo i bez okazji :)
Pyszne z ryżem albo pyzami drożdżowymi.
















"Kurczak w pomarańczach"

- 1 spory kurczak
- 2 pomarańcze
- pęczek pietruszki lub kolendry
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy

Kurczaka myjemy, skrapiamy sokiem z jednej pomarańczy i zostawiamy w lodówce chociaż na dwie godziny, nalepiej na noc.
Drugą pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w sporą kostkę, mieszamy z posiekaną pietruszką lub kolendrą. Napychamy tym nadzieniem kurczaka, posypujemy wszystko gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli posypiemy odrobiną kurkumy, kurczak uzyska piękny, złoty kolor.
Wstawiamy do nagrzanego na 160st C piekarnika i pieczemy do skutku. Przed końcem pieczenia warto jeszcze przybrać dodatkowymi plastrami pomarańczy.

1 komentarz: