wtorek, 4 lutego 2014

Ciasto drożdżowe z białą czekoladą

Wiadomo, że drożdżowe jest najlepsze. Upiekłam po południu jedną blaszkę i do rana się "rozeszło". Sama w tym pomogłam, niestety :).
To wyrosło na drożdżach w proszku, osobiście wolę na świeżych, jakoś bardziej pachnie. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma!














"Ciasto drożdżowe z białą czekoladą"

- 450g mąki
- 130 ml ciepłego mleka
- 3 dag drożdży /2 łyżeczki suchych/
- 100g cukru
- 3 jaja
- 150g miękkiego masła


Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru. Do malaksera /lub miski/ wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy wyrośnięte drożdże, zagniatamy ciasto. Dodajemy jaja i masło. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Blachę smarujemy tłuszczem, przekładamy na nią ciasto, lekko wygładzamy. Na wierzchu układamy kawałki białej czekolady. Pozwalamy jeszcze chwilę podrosnąć.

Pieczemy ok. 45 min przy 200st C.

3 komentarze: