środa, 5 lutego 2014

Jogurt z kąpieli wodnej z malinami"

Svitlana zrobiła kolację w indyjskim stylu. Na deser podała "uparowany" jogurt. Nieco to poracochłonne, ale warte zachodu. Z pistacjami i malinami było doskonałym połączeniem smaków :).
















"Jogurt z kąpieli wodnej z malinami"

- 500g jogurtu greckiego /może być zwykły, ale wtedy musi ociekać w ściereczce z nadmiaru wody 4-5 godzin/
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- posiekane pistacje
- świeże lub mrożone maliny

Nagrzewamy piekarnik do 180stC.

Ubijamy jogurt razem z mlekiem i przelewamy go do żaroodpornych naczynek do zapiekania. Można przykryć folią.
Ustawiamy je na blasze do pieczenia, na którą wlewamy wodę do 2/3 ich wysokości. Wstawiamy do piekarnika na 30 min.
Wyjmujemy, schładzamy i jeszcze wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wyjmujemy. Dekorujemy pistacjami i owocami.


1 komentarz: