Gdzież te czasy, gdzie... kiedy do uszu przykrytych ciepłą kołdrą dolatywały poranne odgłosy z kuchni, a na patelni smażyły się cudowności... Kiedy próbuję odtworzyć we własnym domu tamtą atmosferę mój nastolatek krzywi nosek i twierdzi, że nie potrafię gotować. Może ma rację, kto to wie? :)
"Blinki Babuni"
- 1 szklanka mąki
- 4 jaja
- duża łyżka kwaśniej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- cukier i cynamon do posypania
Mieszamy mąkę ze śmietaną i żółtkami, dodajemy osobno ubite białka, solimy, jeszcze chwilę "podbijamy".
Rozgrzewamy oliwę na patelni /najsmaczniej smażyć na maśle :(/ i nakładamy łyżką niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy posypane cukrem zmieszanym z cynamonem albo z syropem klonowym.
pyszne:)
OdpowiedzUsuń