Coś mi się wydaje, że jedzenie bezglutenowe robi niezłą karierę. Dla niektórych to konieczność, dla innych sposób na zrzucenie paru kilogramów. I naprawdę działa. Trzeba tylko konsekwentnie unikać glutenu, a nie jest to proste. Można go znaleźć nawet w czekoladzie!
Babka z mąki gryczanej smakuje bardzo dobrze. Ja musiałam zmielić kaszę i tego momentu trzeba dopilnować, żeby jakieś większe kawałki nie plątały się między zębami ;).
"Babka z mąki gryczanej"
- 6 żółtek+6 białek
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 szklanki śmietany/u mnie kremówka/
- 7 dag cukru
- zapach
Mieszamy mąkę ze śmietaną. Osobno ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i zapach. Mieszamy z masą mączno-śmietanową.
Blachę na babkę natłuszczamy, przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok.50 min w piekarniku na 190 st C.
Bardzo ciekawy przepis! Właśnie szukałam przepisu bez dodatku mąki pszennej -
OdpowiedzUsuńchodzi mi po głowie tort gryczany. Na pewno zrobię!
ps. a jak duża ma być foremka?
Moja była z tych mniejszych, tj, chyba 22 cm?:)
UsuńDziękuję za przepis! Babka - wyśmienita!
OdpowiedzUsuń