Trochę przesadziłam z ilością kaszy do obiadu... a na drugi dzień gotowałam kremową zupę grzybową. Pomyślałam, że takie bułeczki byłyby dla niej w sam raz :)
"Bułeczki z kaszą gryczaną"
Na ciasto:
-pół kilo mąki
- 2-3 dag drożdży
- szklanka ciepłego mleka lub wody
- 2 żółtka
- łyżeczka soli, płaska
- łyżka cukru
Na nadzienie:
- 200g ugotowanej kaszy gryczanej
- cebula
- ząbek szosnku
- olej
- ew. pokrojony w kostkę boczek
Zarabiamy ciasto drożdżowe: drożdże zalewamy mlekiem z łyżką cukru, a kiedy ruszą dobrze zagniatamy z mąką, solą i żółtkami. Czekamy, aż podrośnie, przeważnie godzinę. Zagniatamy w kształcie wałka, kroimy na plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, ew. boczek. Dorzucamy kaszę, mieszamy i czekamy, aż przestygnie.
Każdy plaster ciasta nieco rozciągamy, nakładamy nadzienie i zawijamy w kształcie bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem. czekamy jeszcze chwilę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz