Jedno z łatwiejszych ciast bezglutenowych. Banany świetnie pełnią rolę "sklejacza", a ciasto smakuje prawie jak glutenowe... jeśli ma to być zaletą ;).
"Ciasto bananowe bez glutenu"
- 100g masła
- 280g cukru
- 2 jaja
- 250g mąki bezglutenowej/ można naturalnie użyć też zwykłej dla nieuczulonych/
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- pół szklanki mleka
- dwa rozgniecione widelcem banany
Ucieramy w malakserze masło z cukrem, dodajemy jaja i pozostałe składniki, banany na samym końcu.
Przelewamy ciasto do wysmarowanej formy i pieczemy ok. 40 min przy 170stC.
I tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńwyśmienity blog :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
Dziekuje, juz lece! :)
Usuń