czwartek, 6 września 2012

Racuchy serowe dobre i na obiad.

Dlaczego racuchy serowe? Kampania wrześniowa w naszym domu trwa nadal. Była jedna zwycięska bitwa, kolejna jutro. Położyłam uszy po sobie i chodzę na paluszkach. A na śniadanie zrobiłam racuszki serowe. Pyyyszne!!
















"Racuchy serowe"

- pół kilo dobrze zmielonego sera/np. 2 opakowania mascarpone/
- 3 jaja
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła

Cukier miksujemy z jajami, dodajemy ser, masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę. Można dodać trochę rodzynek, jeśli się lubi. Teraz dodałabym też trochę fajnego likieru dla zapachu, np. cointreau.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na wydaniu posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Jeśli to danie obiadowe, świetnie smakuje z musem jabłkowym.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam placuszki serowe. :) Zaciekawiła mnie możliwośc dodania mascarpone. Próbowałaś z tym serkiem? Jak smakowały? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie te na zdjęciu są z mascarpone. Wyszły bardzo delikatne, tylko szybko się pieką z tej pierwszej strony... trzeba stosunkowo szybko przewrocić, ale wtedy są częściowo płynne. Miałam niezłą zabawę ;))

      Usuń