piątek, 18 lipca 2014

Szybkie ciasto pomarańczowe

Szybkie ciasto pomarańczowe
Od kiedy odkryłam, jak świetnie się sprawdza przy pieczeniu ciast sok ze świeżych pomarańcz, nie mogę się powstrzymać od eksperymentowania. To kolejny produkt, mnie smakuje bardzo. I nastolatel zjadł, a on bardzo marudzi....
















"Szybkie ciasto pomarańczowe"

- 100g masła, miękkiego
- 100g cukru, fajnie, jeśli brązowy
- 2 jaja
- 100g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 pomarańczy
- ew. nieco startej skórki pomarańczowej - zamieniłam na garść rodzynek
- cukier puder do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 180stC.

Miksujemy wszystkie składniki w blenderze lub przy pomocy miksera. Ew. dorzucamy rodzynki.  Przelewamy do nasmarowanej masłem formy.
Pieczemy ok. 40min. Czekamy chwilę, zanim wyjmiemy z fromy. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: