niedziela, 13 lipca 2014

Kurczak w sosie limonkowym/ z Mauritiusa/

Kurczak w sosie limonkowym
Julian jest artystą tworzącym cuda z jedwabiu. Ale jest też znakomity koncentrując się na cudach tworzonych z kuchni. A że jego korzenie sięgają Mauritiusa to i dania wychodzą egzotyczne... dla nas.

















"Kurczak w sosie limonkowym/ z Mauritiusa/"

- kilka kawałków kurczaka
- 12 limonek
- 2 papryczki chili
- kolendra
- 2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
- oliwa 2/3 szklanki

Wyciskamy sok z wszystkich limonek, mieszamy z oliwą, dodajemy posiekane ząbki czosnku, chili, kilka ziaren pieprzu, sól. Ścieramy skórki z 2-3 limonek. Zalewamy tym kurczaka i wstawiamy do lodówki, np. na noc.
Blachę piekarnika wykładamy folią aluminiową, układamy na niej kurczaka, przykrywamy gałązkami kolendry. Zalewamy marynatą. Wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika i pieczemy dobre 20 min. Fantastycznie jest jeszcze na końcu mięso położyć na chwilę na grillu. Ale to już "wisienka na torcie" ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz