poniedziałek, 7 lipca 2014

Bezglutenowe ciasto Victoria sponge

Pierwsze bezglutenowe ciasto, które mnie zachwyciło. Delikatne, lekkie, prawdziwie wakacyjne. Dzisiaj przejeżdża przez Cambridge peleton Tour de France, więc wszystkie drogi są pozamykane. To sobie świętujemy...
















"Bezglutenowe ciasto Victoria sponge"

- 200g masła
- 200g cukru
- sok z dwóch pomarańczy
- 4 jaja
- 150g mąki bezglutenowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie

Nadzienie:
- śmietana do ubicia
- owoce
- bezy do dekoracji

Masło, cukier, a potem pozostałe składniki wrzucamy do miksera lub miski i dobrze razem ucieramy. Przelewamy masę do wysmarowanej formy /21cm/ i pieczemy 40 min przy 200stC.

Po przestudzeniu przekrajamy na pół. Smarujemy ubitą śmietaną, trochę zostawiamy do dekoracji z wierzchu. Układamy owoce - ja miałam morele pokrojone w paseczki. Dekorujemy bezami i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz