Pierwsze bezglutenowe ciasto, które mnie zachwyciło. Delikatne, lekkie, prawdziwie wakacyjne. Dzisiaj przejeżdża przez Cambridge peleton Tour de France, więc wszystkie drogi są pozamykane. To sobie świętujemy...
"Bezglutenowe ciasto Victoria sponge"
- 200g masła
- 200g cukru
- sok z dwóch pomarańczy
- 4 jaja
- 150g mąki bezglutenowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
Nadzienie:
- śmietana do ubicia
- owoce
- bezy do dekoracji
Masło, cukier, a potem pozostałe składniki wrzucamy do miksera lub miski i dobrze razem ucieramy. Przelewamy masę do wysmarowanej formy /21cm/ i pieczemy 40 min przy 200stC.
Po przestudzeniu przekrajamy na pół. Smarujemy ubitą śmietaną, trochę zostawiamy do dekoracji z wierzchu. Układamy owoce - ja miałam morele pokrojone w paseczki. Dekorujemy bezami i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz