Brioszka z morelami |
"Brioche z morelami"
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 100g masła, miękkiego
- dobra łyżeczka suszonych drożdży /1-2 dag świeżych/
- 180g mąki
- 1 jajo
- łyżka cukru
- 3 morele
- cukier puder do posypania
Morele myjemy, dwie z nich kroimy w kostkę, jedną w paski.
Z mąki, mleka, drożdży, jaja, masła i cukru zarabiamy drożdżowe ciasto, dodajemy morele pokrojone w kostkę, odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem podłużnej formy. Na wierzchu układamy pozostałą morelę i wstawiamy do gorącego piekarnika /190-200st C/. Pieczemy ok. 30 min.
Po wyjęciu odczekujemy chwilę, aż ciasto nie będzie gorące. Przekładamy w przewiewne miejsce do dostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Ja zapomniałam...
Zapowiada sie pysznie!!
OdpowiedzUsuńU mnie się pysznie skończyło :)
Usuńmusi być smaczna:)
OdpowiedzUsuń