poniedziałek, 14 lipca 2014

Brioszka z morelami

Brioszka z morelami
Pyszna. Nie bardzo słodka, raczej do porannej lub popołudniowej kawy. Ciastu trzeba dać czas na wyrośnięcie, ze spokojem ;).

















"Brioche z morelami"

- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 100g masła, miękkiego
- dobra łyżeczka suszonych drożdży /1-2 dag świeżych/
- 180g mąki
- 1 jajo
- łyżka cukru
- 3 morele
- cukier puder do posypania

Morele myjemy, dwie z nich kroimy w kostkę, jedną w paski.
Z mąki, mleka, drożdży, jaja, masła i cukru zarabiamy drożdżowe ciasto, dodajemy morele pokrojone w kostkę, odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem podłużnej formy. Na wierzchu układamy pozostałą morelę i wstawiamy do gorącego piekarnika /190-200st C/. Pieczemy ok. 30 min.
Po wyjęciu odczekujemy chwilę, aż ciasto nie będzie gorące. Przekładamy w przewiewne miejsce do dostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Ja zapomniałam...

3 komentarze: