Bezglutenowe ciastka limonkowe |
"Bezglutenowe ciastka limonkowe"
- 300g mąki bezglutenowej
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 100g masła
- 150g cukru
- jajo
- 4 łyżki soku z limonek lub cytryny
- starta skórka z limonek
- nieco cukru, na którym będziemy rolować ciasto/niekoniecznie/
W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej ubijamy jajo z cukrem i sokiem z limonki. Łączymy masy ze sobą. Formujemy w dłoniach kulki, które możemy jeszcze obtoczyć w cukrze. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190stC ok. 8-10 minut, zależy, jaki kolor chcemy otrzymać.
Z limonką ciastek jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń