Chleb z ziemniakami i rozmarynem |
" Wiejski chleb z ziemniakami i rozmarynem"
- 250g ugotowanych mącznych ziemniaków
- 460g mąki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży/3-4dag świeżych/
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłej wody
- łyżka posiekanego rozmarynu
Mieszamy suche składniki razem, dolewamy wodę, mieszamy. Ziemniaki rozgniatamy, dodajemy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w misce wysmarowanej oliwą.
Po godzinie wyrabiamy ciasto raz jeszcze, krótko, formujemy bochenek i układamy go na wyłożonej papierem blasze. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min.
Przecinamy bochen ostrym nożem w dwóch miejscach i wstawiamy do nagrzanego do 200stC piekarnika na 30 min.
Uwielbiam domowe pieczywo:) Taki chlebek chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńNic trudnego :)
Usuń