Cupcakes-motylki |
"Cup-cakes- motylki"
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 175g mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja, lekko ubite widelcem
- kilka kroplizapachu waniliowego
Na krem:
150g masła
- 250g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- kilka kropli soku z cytryny na złamanie słodyczy
Natłuszczamy formę do pieczenia z wgłębieniami na drobne wypieki albo formę silikonową. jest bardzo wygodna przy tego rodzaju wypiekach.
Nagrzewamy piekarnik do 180stC.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce na jednolitą masę. Metoda dowolna.
Przelewamy ciasto do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. /U mnie zajęło to 35 min, ale ja upiekłam duże - wyszło 6/
W międzyczasie ucieramy na krem masło z cukrem, dodajemy pod koniec sok z cytryny i wodę.
Studzimy cupcakesy, ścinamy z nich ostrożnie górę, którą przekrajamy na pół. Dolną część smarujemy obficie kremem, a z dwóch górnych połówek układamy coś w rodzaju motylich skrzydełek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz