sobota, 7 lutego 2015

Foccacia z oliwkami i elementalerem

Foccacia z oliwkami i elementalerem
Birgit urządza urodziny i poprosiła o przyniesienie jedzenia. Jak się nie ma pojęcia, dla ilu osób ma się gotować, to taka foccacia jest genialnym rozwiązaniem. Można ją pokroić na 4, 8, 12, 16 i więcej części...

















"Foccacia z oliwkami i elementalerem"

- 0.5 kg mąki
- 2 łyżeczki drożdży w proszku /3-4 dag świeżych/
- 2 łyżeczki soli
- 3+3 łyżki oliwy
- 300 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru

Do dekoracji:
- garść dużych oliwek pokrojonych w plastry
- niewielka kostka sera ementaler pokrojona w drobne kawałki

Mieszamy suche składniki razem, wlewamy wodę i 3 łyżki oliwy. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, chociaż na godzinę. Przekładamy ciasto na gładką powierzchnię, krótko zagniatamy. Smarujemy blachę oliwą i układamy w niej ciasto. Smarujemy wierzch pozostałą częścią oliwy i układamy na wierzchu oliwki i ser na przemian.
czekamy 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 200 st C i pieczemy ok. 25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz