Ciasto neapolitańskie |
"Ciasto neapolitańskie"
Na ciasto:
- 0,5 kg białej mąki
- 200g cukru
- 200g masła
- 3 jaja
Na nadzienie:
- 400g ricotty
- 15dag cukru
- garść rodzynek
- skórka z 1 cytryny
- 100g ryżu
- łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto wrzucamy do miksera i krótko zarabiamy. Odstawiamy na bok, żeby chwilę odpoczęło.
W tym czasie gotujemy mleko z ryżem na małym ogniu. Dodajemy do niego połowę cukru i rodzynki oraz skórkę cytrynową.
W misce mieszamy ricottę z pozostałą częścią cukru, cynamonem i ew.dodatkowym żółtkiem dla koloru. Dodajemy lekko przestudzony ryż, mieszamy. /jeśli jest nadmiar mleka, to lepiej odlać/.
2/3 ciasta zużywamy na dokładne wyłożenie dna i boków posmarowanej tłuszczem blachy. Wlewamy nadzienie i przykrywamy je lekko rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta.
Pieczemy 45 min przy 180 st C. Powinno wyjść cudownie złociste.
Dziękuję bardzo za przepis, na pewno postaram się go wykorzystać przy najbliższej okazji:) Wygląda przeeepysznie:)
OdpowiedzUsuń