Sycylijskie ciastka z przyprawami z Sycylii |
"Sycylijskie ciastka z przyprawami z Sycylii"
- 110g mąki /najlepiej pełoziarnistej/
- pół łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
- pół łyżeczki sody
- 60g miękkiego masła
- 50g cukru
- 2 łyżki miodu płynnego
Wszystkie składniki siekamy razem, dobrze zarabiamy. Formujemy wałek i tniemy na plasterki. Można też utoczyć niewielkie kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem w sporej odległości, bo urosną w trakcie pieczenia.
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180st C i pieczemy 10 min. Wyjmujemy, uderzamy od spodu blachą w płaską powierzchnie, co zapobiegnie ew. rozpadaniu się ciastek i pieczemy jeszcze 5 min.
Podajemy z serami o wyrazistym smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz