wtorek, 3 lutego 2015

Sycylijskie ciastka z przyprawami

Sycylijskie ciastka z przyprawami z Sycylii
Dogrzewamy, dogrzewamy... podobno można zapalić świeczkę herbacianą, przykryć małą doniczką do góry nogami, a tę nakryć kolejną doniczką, oczywiście z terakoty. I wtedy ta mała świeczka ma ogrzać całkiem sporą przestrzeń. Pewnie spróbuję, ale na razie zajęłam się kolejnym wypiekiem ciasteczek.














"Sycylijskie ciastka z przyprawami z Sycylii"

- 110g mąki /najlepiej pełoziarnistej/
- pół łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
- pół łyżeczki sody
- 60g miękkiego masła
- 50g cukru
- 2 łyżki miodu płynnego

Wszystkie składniki siekamy razem, dobrze zarabiamy. Formujemy wałek i tniemy na plasterki. Można też utoczyć niewielkie kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem w sporej odległości, bo urosną w trakcie pieczenia.
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180st C i pieczemy 10 min. Wyjmujemy, uderzamy od spodu blachą w płaską powierzchnie, co zapobiegnie ew. rozpadaniu się ciastek i pieczemy jeszcze 5 min.

Podajemy z serami o wyrazistym smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz