Kolejne włoskie danie... Wbrew pozorom to nie jest nudna sałatka. Chilli zamienia ją w całkiem interesujący dodatek.
"Sałatka ze szparagami"
- 2 pęczki zielonych szparagów
- opakowanie makaronu, fusilli albo muszelki
- 2 limonki
- świeży pieprz
- 2 strączki chilli
- olej do smażenia, najlepiej cytrynowy
- 100g parmezanu
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, nie rozgotowujemy! Odcedzamy, schladzamy.
Szparagi kroimy na części, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone na plasterki chilli, skrapiamy sokiem z 1 limonki. Drugą limonkę myjemy, kroimy na plastry i pod koniec smażenia dokładamy na patelnię, obsmażamy delikatnie z obu stron.
Mieszamy makaron ze szparagami i oliwą, dodajemy ser i dekorujemy plastrami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz