sobota, 25 maja 2013

Zupa grzybowa delikatna

Ależ mnie naszło na zupy! Czyżby miało to związek z tą paskudną pogodą za oknem? Szczęśliwie dzisiaj wygląda na to, że wreszcie się przejaśni i ugotuję coś innego :)
Moje kociątko ma to chyba w nosie. Podjada wszystko, co znajdzie na stole. Okruchy ciasta, serek, mleczko skondensowane...














"Zupa grzybowa delikatna"

- ok.400g grzybów /mogą być pieczarki/
- 4 gałązki selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 30 ml białego wina lub sherry
- kwaśna śmietanka do dekoracji

Do garnka wlewamy wino lub sherry.
Grzyby myjemy, kroimy w niewielkie kawałki. Ziemniaka też. Seler myjemy, kroimy w paski. Czosnek siekamy.
Wrzucamy wszystko do garnka z winem i podgrzewamy pod przykryciemprzez ok. 5 min. Zalewamy gorącą wodą, solimy, pieprzymy. Można użyć wywaru mięsnego. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20-30min. Miksujemy, doprawiamy gałką muszkatołową do smaku.
nalewamy na talerze i ozdabiamy kleksem śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz