Rabarbar w ogrodzie mojej córki szaleje dalej, a ja próbuje go przerabiać na różne sposoby. Nalewka doczekała się zasłużonych pochwał i pomalutku obniża poziom w karafce. Zabawne, rabarbar tak naprawdę to przecież warzywo, a tak świetnie się sprawdza w deserach. Jak w tych małych pucharkach na zdjęciu.
"Rabarbar śmietanką otulony"
- 500g rabarbaru obranego ze skórki i pokrojonego w niewielkie paski
- 100g cukru
- pudełko kremówki
- łyżka cukru pudru
- ew. łyżka wiórków kokosowych
Rabarbar wkładamy do garnka, zalewamy wodą do połowy wysokości, wsypujemy 100g cukru i gotujemy 15 min.
Studzimy, przekładamy do pucharków.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ew. wiórki kokosowe. Nakładamy śmietanę na rabarbar i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz