Zupa marchewkowo-pomidorowa z kokosową nutą |
"Zupa marchewkowo-pomidorowa"
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta kurkumy
- 10 marchewek obranych i pokrojonych na plasterki
- puszka pomidorów w zalewie/ albo 5 świeżych pokrojonych w kostkę/
- nieco wody
- puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie, dodajemy marchew i krótko smażymy. Posypujemy kurkumą, zalewamy pomidorami, mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wszystkie warzywa były przykryte, solimy, pieprzymy. Gotujemy ok. 20 min i wlewamy mleko kokosowe. Ew. dosmaczamy, miksujemy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz