wtorek, 27 stycznia 2015

Zupa marchewkowo-pomidorowa z kokosową nutą

Zupa marchewkowo-pomidorowa z kokosową nutą
Miałam ten przepis tygodniami zasejfowany na ekranie komputera i wreszcie się zmobilizowałam, żeby go wypróbować. Rezultat bardzo interesujący, aczkolwiek talerzyk tej zupy na kolację zapchał mnie do następnego poranka... może i jest to jakiś sposób na trzymanie wagi? ;)















"Zupa marchewkowo-pomidorowa"

- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta kurkumy
- 10 marchewek obranych i pokrojonych na plasterki
- puszka pomidorów w zalewie/ albo 5 świeżych pokrojonych w kostkę/
- nieco wody
- puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie, dodajemy marchew i krótko smażymy. Posypujemy kurkumą, zalewamy pomidorami, mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wszystkie warzywa były przykryte, solimy, pieprzymy. Gotujemy ok. 20 min i wlewamy mleko kokosowe. Ew. dosmaczamy, miksujemy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz