środa, 28 stycznia 2015

Proste ciastka z dżemem morelowym

Proste ciastka z dżemem morelowym
Chłopak mojej córki obiecał pomóc mojemu nastolatkowi skręcić nową szafę. Stara się rozwaliła dzięki kocim działaniom. Szafa została dostarczona w zadziwiająco niewielkim opakowaniu... Po otwarciu wiele się wyjaśniło. Chłopak córki powiedział tylko: Fajnie, że przysłali deski...
A moja córka zauważyła trzeźwo: Ty się ciesz, że nie przysłali drzewa z instrukcją, jak pociąć.
Zapadła decyzja, że szafę skręcamy jutro. Trzeba mieć specjalne narzędzia i inny śrubokręt. Dzisiaj zjedliśmy tylko ciastka...










"Proste ciastka z dżemem morelowym"

- 150g białej mąki
- 90g cukru
- kilka kropli zapachu waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 3 żółtka jaj ugotowane na twardo
- 50 dag masła

Wszystkie składniki miksujemy razem na jednolitą masę. Formujemy wałek z ciasta i chowamy go na 30-40 minut do lodówki.
 Nagrzewamy piekarnik.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy w plastry. Z każdego robimy w dłoniach kulkę i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Orzechem włoskim /najwygodniej/ wyciskamy w każdej kulce wgłębienie. Nakładmy tam potem dżem morelowy./Ja jeszcze zrobiłam sobie wariacje z truskawkowym/.
Pieczemy dobre 20 min w piekarniku nagrzanym do 200stC.

1 komentarz: