Pory w sosie cytrynowym |
"Pory w sosie cytrynowym"
-1/2 kg porów
- łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- łyżka cukru
-2 żółtka
- sok z 1-2 limonek
- sól, pieprz
Pory gotujemy przez 6-7min w płaskim rondlu w takiej ilości wody, żeby je ledwo przykrywała, lekko osolonej. Wyjmujemy pory i układamy na talerzu, na którym będziemy je podawać.
W garnku zostawiamy około szklanki wywaru i mieszamy go z mąką kukurydzianą. lekko podgrzewamy doprowadzając do zagęstnienia. Pamiętamy, żeby go mieszać, bo zrobią się "kluchy". Osobno ubijamy żółtka z sokiem z limonek /lub cytryny/, wlewamy je do wywaru i trzymamy przez chwilę na mrugającym ogniu. Nie mogą się zagotować. Dosmaczamy solą i cukrem, polewamy pory. Podajemy schłodzone po odczekaniu chociaż godziny.
Lubię pory, ale takiej wersji jeszcze nie znałam. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńMnie smakowały bardzo... może dałabym odrobinę mniej mąki kukurydzianej :).
Usuń