Nalewka mandarynkowa na rumie |
"Nalewka mandarynkowa na rumie"
- 10 mandarynek
- 1 l białego rumu
- 20dag cukru
-woda
- kawałeczek wanilii/opcjonalnie i ostrożnie, żeby nie zabić smaku mandarynek/
Mandarynki umyć, z kilku zdjąć skórki, które pokroić w paseczki. Wycisnąć z wszystkich sok, wlać do słoja lub butelki, dodać pokrojone skórki i rum. Zamknąć szczelnie i odstawić na 4 tygodnie.
Cukier rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody i połączyć z przefiltrowanym nalewem.
Rozlać do butelek i odczekać 21 dni, trzymając je w ciemnym miejscu.
Podoba mi się pomysł na nalewkę. Ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńZobaczymy za kilka tygodni... przyda się na deszczowe popołudnia:(
Usuń