Bułki zapiekane z kiełbaskami |
"Bułki drożdżowe zapiekane z kiełbaskami"
na ciasto:
-pół kilo mąki
- szklanka ciepłego płynu /mleko na pół z wodą
-5 dag drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 4 łyżki
- mleko skondensowane do smarowania lub zbełtane jajo
Nadzienie:
- kilka kiełbasek, np. frankfurterki, miękkie kabanosy albo cienka śląska
Drożdże rozpuszczamy w płynie z łyżką cukru. Następnie wyrabiamy z mąką, oliwą i solą, zostawiamy do wyrośnięcia.
Formujemy z ciasta wałek, kroimy na plastry. W każdy zawijamy kiełbaskę /można dodać plaster żółtego sera/ i układamy na blasze wyłożonej papierem. Zostawiamy na chwilę, smarujemy mlekiem skondensowanym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. U mnie piekło się 30 min.
Na takie bułeczki chętnie bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom zupełnie proste w przygotowaniu... gdybym sie tak nie spieszyla, dolozylabym czegos kolorowego, jak korniszon albo kolorowa papryka? :)
Usuń